17 maart 2017

Pensioen in eigen beheer.

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen. Dit heeft grote gevolgen voor DGA’s en hun partners die pensioen in de BV hebben.

 

De wetgever heeft een coulanceperiode van 3 maanden ingelast. Dit betekent dat de actieve pensioenopbouw uiterlijk op 30 juni 2017 moet zijn beëindigd, dat is de eerste stap.  

 

Sommige DGA’s hebben een deel van hun ouderdomspensioen verzekerd: deze coulanceperiode is ook van toepassing op een pensioenverzekering waarin gespaard wordt. Onder voorwaarden is het mogelijk om de polis af te kopen en het geld in de BV onder te brengen. Uiterlijk op 30 juni 2017 moet dit verzoek zijn gedaan bij de verzekeraar. Niet in alle situaties is het verstandig de polis af te kopen. Neem hiervoor contact op met uw assurantietussenpersoon of bank.

 

Sommige DGA’s hebben in de BV een overlijdensrisicoverzekering waarmee een nabestaandenpensioen wordt gefinancierd. Door stopzetting van de actieve pensioenopbouw wordt het pensioen voor de partner op een lager bedrag vastgeklikt. In veel gevallen zal zo’n polis hierop aangepast moeten worden. Ook hiervoor kunt u contact opnemen met uw assurantietussenpersoon of bank.

 

De tweede stap is dat DGA’s de komende jaren (2017-2018-2019) een besluit nemen, er zijn drie opties:

1) afkopen

2) oudedagsverplichting in BV

3) blijft premievrij pensioen in BV

 

Voor 2017 wordt een aantrekkelijke korting aangeboden om het pensioen af te kopen, wees er dus snel bij wanneer u dit overweegt. Ook is er een heel goed alternatief voor DGA’s die daarvoor geen geld beschikbaar hebben of waarbij dit financieel en/of fiscaal niet interessant is. Dit alternatief is de relatief simpele oudedagsverplichting. Een keuze hiervoor heeft minder haast, voor veel winstgevende BV’s is het veel interessanter om het pensioen pas in het laatste jaar (2019) om te zetten naar een oudedagsverplichting.

 

Als dit allemaal achter de rug is, bouwt de DGA geen pensioen meer op!? Wat daarna te doen, de derde stap. Er zijn veel mogelijkheden: lijfrente, aflossing hypotheek, vrije reserve/dividend, onroerend goed, box-3 sparen en beleggen etc. Wat past het beste? Maatwerk is nodig, hiervoor kunt u op ons rekenen.  

arrow
Bosma & Boonstra volgen: facebook twitter linkedin
Home | Lelycampers EN | Actueel | 17 maart 2017
Tramhalte

Tramhalte

10
Bosma & Boonstra | MiracleWeb 3.0